Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ανάγνωση σε: 2 λεπτά

Οι πληγές στη μύτη από τις μάσκες CPAP είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τα άτομα που χρησιμοποιούν τη συσκευή για τη θεραπεία της άπνοιας στον ύπνο. Αυτές οι πληγές, που ονομάζονται επίσης έλκη πίεσης, μπορούν να σχηματιστούν όταν η μάσκα τρίβεται συνεχώς πάνω στο δέρμα της μύτης. Όταν συμβαίνει αυτό, το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί και να γίνει τραχύ, οδηγώντας σε μώλωπες και σε ορισμένες περιπτώσεις σε αιμορραγία. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των πληγών στη μύτη εξαρχής. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα εφαρμόζει σωστά. Η μάσκα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή ώστε να δημιουργεί μια καλή στεγανοποίηση, αλλά όχι τόσο σφιχτή ώστε να προκαλεί δυσφορία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ή μαξιλάρι αφρού συμβατό με CPAP για να προστατεύσετε το δέρμα από την τριβή. Επιπλέον, φροντίστε να καθαρίζετε τη μάσκα κάθε μέρα με ζεστό, σαπουνόνερο και να την αντικαθιστάτε κάθε τρεις μήνες ή όταν χρειάζεται.

Πληγές στο εσωτερικό της μύτης μπορούν να προκληθούν από το ρινικό μαξιλάρι cpap ή προεξοχές ρινικών βοηθημάτων που είναι πάρα πολύ μεγάλα ή λανθασμένο σχήμα για τη μύτη σας. Εάν χρησιμοποιείτε ρινικά μαξιλάρια, δοκιμάστε το μικρότερο μέγεθος που διαθέτει. Η μύτη σας μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητη στην παρουσία των ρινικών μαξιλαριών, και μπορεί να πάρει χρόνο για τη μύτη σας για να «σκληρύνει επάνω» και να προσαρμοστεί στα ρινικά μαξιλάρια. Δοκιμάστε εναλλαγή μεταξύ της ρινικής μάσκας CPAP με μαξιλάρι και μια ρινική μάσκα CPAP. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης λιπαντικά μύτης για τη μείωση του ερεθισμού. Οι ρινικές αιχμές πρέπει να εισάγονται στα ρουθούνια και να σφραγίζουν καλά. Εάν οι πληγές δεν επουλώνονται, σας προτείνουμε να διακόψετε τη χρήση ρινικών προεξοχών. Πληγές στο εσωτερικό της μύτης μπορούν επίσης να προκληθούν από την πίεση αέρα της θεραπείας CPAP. Η προσθήκη υγρασίας με θερμαινόμενο υγραντήρα CPAP θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του προβλήματος.
Η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα υποφέρετε από πληγές στη μύτη από τη μάσκα CPAP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.