Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ανάγνωση σε: 2 λεπτά
Η συσκευή CPAP είναι μια ιατρική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου σταματά περιοδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λειτουργεί παρέχοντας ένα ρεύμα πίεσης αέρα στον αεραγωγό του ατόμου, βοηθώντας τον να παραμείνει ανοιχτός. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η πίεση του αέρα από το CPAP μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και δυσφορία στο πρόσωπό τους, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας, της ερυθρότητας και του πόνου. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικό και να παρεμβαίνει σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Για να βοηθήσετε στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η μάσκα CPAP εφαρμόζει σωστά, καθαρίζεται καλά και αντικαθίσταται όταν χρειάζεται. Εάν ένα άτομο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ερεθισμό, υπάρχουν επίσης ειδικές κρέμες και αλοιφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταπραΰνουν το δέρμα. Με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τη CPAP και να έχετε έναν πολύ πιο ξεκούραστο ύπνο.
Γιατί ερεθίζετε το πρόσωπό μου μετά τη χρήση CPAP;Πληγές, ερυθρότητα και προσκρούσεις γύρω από τη μύτη σας μπορεί να προκληθούν από ένα τρεις βασικούς λόγους:

  • Έλαια προσώπου συσσωρεύονται κάτω από το υλικό μάσκας
  • Η μάσκα είναι υπερβολικά σφιχτή
  • Το υλικό της μάσκας προκαλεί αλλεργική αντίδραση

Μπορείτε να συμβάλετε στην ελαχιστοποίηση αυτού με το πλύσιμο του πρόσωπό σας πριν φορέσετε τη μάσκα CPAP τη νύχτα και με τον καθαρισμό των ελαίων από την μάσκα CPAP κάθε πρωί. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τις ρινικές μάσκες CPAP Pillow που έχουν λιγότερα υλικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Οι περισσότερες μάσκες CPAP κατασκευάζονται από σιλικόνη, η οποία είναι αδρανή ουσία. Η σιλικόνη όμως κατασκευάζεται απο χημικά στα οποία μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Οι χημικές ουσίες συνήθως καταστρέφονται και διασκορπίζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση ή ένα αλλεργικό επεισόδιο όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Η λύση είναι η απομάκρυνση των χημικών προϊόντων από την επιφάνεια της μάσκας CPAP πριν από τη χρήση της απο το ασθενή. Το πλύσιμο της μάσκας CPAP θα μειώσει ή θα εξαλείψει το πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί με ενυδατώνει σε ζεστό νερό και σαπούνι. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους των μασκών CPAP, και θα πρέπει να εφαρμόζεται και για τα ανταλλακτικά της μάσκας CPAP. Πληγές στη γέφυρα της μύτης ή κάτω από τη μύτη συνήθως οφείλονται στο υπερβολικό σφίξιμο των ιμάντων κεφαλής. Η πίεση αυτή αν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα δημιουργήσει πόνο, ίσως μια μελανιά και μπορεί τελικά μια ανοικτή πληγή.Η μάσκα σας θα πρέπει να εφαρμόζει πάνω σας και να φοριέται άνετα. Για να αποφύγετε το υπερβολικό σφίξιμο της CPAP μάσκα σας κάνετε μικρές προσαρμογές στο κάλυμμα κεφαλής, μέχρι το κάλυμμα να είναι στη θέση του αλλά δεν όχι υπερβολικά σφιχτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.